Historia


Fest Afrika on afrikkalaisen musiikin ja tanssin festivaali, jonka perusti vuonna 2002 tansanialainen rumpali ja tanssija Menard Mponda. Ensimmäinen Fest Afrika sai alkunsa, kun Mponda ja Sanna Tyyri-Pohjonen olivat järjestämässä esiintymiskiertuetta Usinga World Centerin lastenryhmälle Tansanian Bagamoyon katulasten auttamiseksi. Lastenryhmällä oli mahdollisuus esiintyä Tampereella samaan aikaan kun afrikkalaisen tanssin yhdistys Cheza Ngoma aikoi viettää viisivuotisjuhlaansa.

Mponda teki yhteistyötä Aliko Mwakanjukin, Cliff Ogutun sekä Cheza Ngoman jäsenten kanssa luodakseen laajemman tapahtuman nimeltä Fest Afrika. Myös kulttuuritalo Telakan henkilökunta antoi tukensa festivaalille. Myöhemmin perustettiin erillinen yhdistys, joka vastaa festivaalin organisoinnista, vaikka järjestäjien joukko onkin pysynyt enemmän tai vähemmän samana. Mponda on toiminut festivaalin taiteellisena johtajana alusta lähtien. Heinäkuussa 2011 järjestettiin Fest Afrikan kymmenvuotisjuhlafestivaali.

Fest Afrika on ollut merkittävä kulttuurienvälinen kanava paitsi yksittäisille yhteisöille, myös Suomen yhteiskunnalle laajemmin. Festivaali on yhdistänyt yhteisöjä monella tapaa. Afrikasta, Aasiasta, Lähi-idästä, Suomesta ja muualta Euroopasta lähtöisin olevat ihmiset ovat voineet tehdä yhteistyötä musiikin ja kulttuurin saralla muodostaen yhden monikulttuurisen yhteisön. Fest Afrika on tuonut yhteen kaikenikäisiä ihmisiä erilaisista kulttuureista ja etnisistä ryhmistä.

Vuosittainen tapahtuma koostuu useista osatapahtumista, joihin kuuluu työpajoja lapsille ja aikuisille, Tampereen yliopiston kanssa yhteistyössä järjestettyjä seminaareja, afrikkalaisen rumpumusiikin ja tanssiryhmien esityksiä, konsertteja, maalauskursseja lapsille, taidenäyttelyitä sekä myyjäiset, joissa on tarjolla reilun kaupan yhdistysten tuotteita eri puolilta maailmaa.

Fest Afrikan tavoiteena on tuoda esille afrikkalaista esittävää taidetta sekä pyrkiä oppimisen ja taiteen kautta lisäämään tietoisuutta afrikkalaisista kulttuureista Suomessa. Lisäksi festivaalin tavoitteena on vaikuttaa positiivisesti tuleviin sukupolviin yhdistämällä eri yhteisöjä ja antamalla mahdollisuuksia niille, jotka haluavat edistää valtaväestön ja vähemmistöjen välistä yhteistyötä. Fest Afrika on ollut upea kohtaamispaikka, joka on tarjonnut kannustavan ja monikulttuurisen ilmapiirin useiden projektien kehittämiseen, jotka kumpuavat Suomen ja Afrikan välisestä vahvasta siteestä.


Fest Afrikasta muualla