Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Afro Caribbean Party with Champeta

8.7.2017 @ 16:30 - 18:00

Champeta on Kolumbian Karibian rannikolla (Cartagenan alueella) kehittynyt musiikkityyli, jonka juuret juontavat mm. afrikkalaisiin soukous- ja highlife-tyyleihin, Antillien saarten musiikkityyleihin sekä perinteisiin afrokolumbialaisiin rytmeihin. 1980-luvulla suuren suosion saavuttaneista afrikkalaisista kappaleista alettiin tehdä espanjankielisiä versioita ja musiikkia kutsuttiin mm. nimellä ”terapia criolla”. Sen akustinen soundi oli hyvin afrikkalaisten esikuviensa kaltainen.

Sanaa ”champetudo” oli jo pitkään käytetty kuvaamaan afrikkalaisperäisen alemman yhteiskuntaluokan kulttuuria, jota valkoinen väestö piti alempiarvoisena ja vulgaarina. 1990-luvulla sana champeta vakiintui myös musiikki- ja tanssityylin nimeksi. Musiikkiteknologian kehitys muutti champetan saundia akustisesta digitaalisempaan ja syntetisaattorilla tuotetut ääni- ja rytmiefektit muodostuivat sen tyypilliseksi ominaisuudeksi. 2000-luvulla champetasta on kehittynyt myös entistä elektronisempi suuntaus ”champeta urbana”. Nykyään musiikki voidaan jakaa useaan kategoriaan, kuten champeta africana, champeta criolla, champeta urbana.

Tanssina champetaa on pidetty pitkään epäsopivana ja vulgaarina, mutta se on ollut tärkeä osa afrokolumbialaisen väestön kulttuurista itseilmaisua ja identiteettiä. Nykypäivänä musiikki ja tanssi on sekoittunut valtavirtaan, eikä sillä enää ole samanlaista ”huonon” tanssin leimaa. Champetaa voi tanssia sekä pareittan, että soolona. Liikkeissä on paljon vaikutteita afrikkalaisista populaaritansseista, afrokolumbialaisista tansseista sekä nykyään myös esim. jamaikalaisesta dancehallista. Champeta on ennen kaikkea hauskanpitotanssi, joka rentouttaa, tuo hymyn huulille ja saa unohtamaan huolet.

Katso hinnat, ilmoittautumisohjeet ja muut työpajat työpajasivulta!

Esimerkki champeta criollasta (jotkut ehkä tunnistavat kappaleen):

… ja champeta urbanasta:

Tunnin pitää Aino Hujanen, joka opettaa tamperelaisessa Makumba Dance Schoolissa, jota myös johtaa. Hän on tanssinut koko ikänsä ja löysi salsan vuonna 1998 kokeiltuaan ensin mm. kilpatanssia, balettia ja hip hopia. Salsan lisäksi hän nauttii myös merenguesta, bachatasta, reggaetonista ja afrikkalaisista tansseista. Lisäksi Aino opiskelee Tampereen yliopistossa musiikintutkimusta keskittyen Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen musiikki- ja tanssikulttuureihin.

Aino on opettanut tanssia vuodesta 2003 lähtien Tampereella ja sittemmin ympäri Suomea sekä salsafestivaaleilla muuallakin Euroopassa. Hänen tavoitteensa opettajana on kannustaa jokaista löytämään tanssista erityinen henkinen ja fyysinen voimavara omaan elämäänsä. Tunneillaan hän tarjoaa yhdistelmän tekniikkaa, ilmaisua, tulkintaa ja hullua heittäytymistä, joka parhaimmillaan saa aikaan euforisen hyvän olon ja välittyy ympäristöön positiivisena energiana. Lisäksi hän haluaa välittää tietoa tanssien kulttuuritaustasta.

Details

Date:
8.7.2017
Time:
16:30 - 18:00
Event Category:
Event Tags:
, ,

Venue

Salsakoulu Vanha Havanna
Kauppakeskus Tullintori, Tullikatu 6
Tampere, Suomi
+ Google Map