Kolmen naisen superbändi valtaa Klubin 2.8.2013


Fest Afrikan 2013 pääesiintyjänä nähdään kolmen tähden kokoonpano: Dobet Gnahoré, Manou Gallo ja Kareyce Fotso, joiden viime vuonna alkanut yhteiskiertue Acoustic Africa 3: Afropean Women saadaan näin myös Suomeen. Kaikki kolme naista edustavat muusikkosukupolvea, jolle on luontevaa yhdistää kotimaidensa perinteet monenlaisiin vaikutteisiin niin Afrikan mantereelta kuin muualta maailmasta.


Dobet Gnahoré (Norsunluurannikko) valloitti suomalaisyleisön jo muutama vuosi sitten Etnosoi!-festivaalin konsertissaan. Vahvaääninen laulaja on uskomattoman energinen esiintyjä, paitsi laulaja myös ilmeikäs tanssija ja taitava lyömäsoittaja. Gnahoré laulaa useilla afrikkalaisilla kielillä osoittaen näin laajaa perehtyneisyyttään afrikkalaisiin musiikkiperinteisiin myös kotimaansa ulkopuolella.

Kareyce Fotso (Kamerun) on Gnahorén tapaan vielä nuori mutta vakuuttava esiintyjä, jonka musiikissa sekoittuvat afropop, blues ja afrikkalaiset perinteet. Fotson lämmin, hieman karhea ääni pääsee oikeuksiinsa erityisesti melankolisissa lauluissa, joissa hän säestää itseään kitaralla. Laulujensa teksteissä hän kertoo nuorten afrikkalaisten elämästä ja puolustaa erityisesti naisten oikeuksia.

Manou Gallo (Norsunluurannikko) tunnetaan parhaiten Zap Maman basistina, mutta hän on myös menestyvä tuottaja – esimerkiksi viime kesän Fest Afrikassa esiintyneen Mokoomban esikoislevy on Gallon tuottama. Gallon omassa tuotannossa länsiafrikkalaiset rytmit sekoittuvat souliin ja funkiin tanssittavasti ja tunteella.

Myös taustayhtye on tietenkin solistiensa tasoinen: länsiafrikkalaisen balafonin mestari Aly Keita (Mali/Norsunluurannikko), kitaristi Zoumana Diarra (Mali) ja rumpali Boris Tchango (Togo) ovat tehneet yhteistyötä useiden muidenkin nimekkäiden artistien kanssa.